Dijital dönüşüm ile dijital emeği teknoloji, toplum ve sermaye ilişkileri açısından analiz etmeyi amaçlayan Dr. Ali Bakın’ın ‘Teknoloji ve Dijital Emek’ kitabı Dora Yayınları’ndan çıktı.
Kitabın tanıtım bülteninden:
“En geniş anlamıyla üretimin bilgisi şeklinde tanımlayabileceğimiz teknoloji, günümüzde toplumsal yaşamın önemli bir bileşeni durumunda. Teknoloji ile toplum arasında ise yakın ve karmaşık bir bağ bulunuyor.
Ancak toplumun her kesiminin teknolojiye erişim olanakları eşit düzeyde değil. Gücü elinde bulunduran egemen toplumsal sınıflar, teknolojiyi diğer toplumsal sınıflar üzerinde tahakküm aracı olarak kullanabiliyor. Nitekim günümüz kapitalist toplumda da benzeri bir durum söz konusu. Kapitalist sınıf, sermaye birikimini sağlamak ve güvence altına almak için teknolojiyi etkin biçimde kullanıyor.
1970’li yıllardan itibaren özellikle enformasyon ve iletişim teknolojilerinde yaşanan ilerlemelerin sunduğu olanaklarla üretim dijitalleşmeye başlarken, sermaye üretim alanında mekân ve zamanın sınırlılıklarını aşma olanağı elde etmekte. Kapitalizm dijitalleşmekte ve bunun sonucunda yeni bir emek formu olan dijital emek ortaya çıkmakta. Bu kitap, içinde bulunduğumuz dijital dönüşüm ile dijital emeği teknoloji, toplum ve sermaye ilişkileri açısından analiz etmeyi amaçlamaktadır.”
ALİ BAKIN KİMDİR?
Galatasaray Lisesi’nin ardından, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ana bilim dalında gerçekleştirdi. Uzunca yıllar internet medyasında içerik yöneticisi ve editör olarak görev yaptı. Halen bağımsız araştırmacı olarak akademik çalışmalarını sürdürüyor.